П'ятниця, 31 жовтня 2014 00:00

Врахування судовими експертами заміни видів та обсягів робіт, що виникають під час будівництва

Під час виконання будівельних робіт за бюджетні кошти часто виникають ситуації, коли тендерною документацією замовника та тендерною пропозицією підрядника передбачені одні види та обсяги робіт, а в процесі їх виконання з різних причин відбувається заміна на інші види та обсяги робіт. Це необхідно враховувати судовим експертам при розв’язанні питань, які постають перед судовою будівельно-технічною експертизою. Таку заміну можна розглянути на конкретному прикладі

Інна Фоміна, начальник кошторисно-договірного відділу

Затвердженою проектною документацією передбачалось виконання робіт з проведення капітального ремонту адміністративної будівлі за рахунок бюджетних коштів. Тендерною пропозицією та договірною ціною підрядника відповідно до тендерної документації замовника, яка складалась на підставі проектних даних, роботи виконувались за визначеними технологічним складом та послідовністю: суцільне вирівнювання штукатурки стін усере­дині будівлі цементно-вапняним розчином при товщині накиді до 10 мм, безпіщане покриття стін та просте фарбування полівінілацетатними водоемульсійними сумішами стін по штукатурці та збірних конструкціях, підготовлених під фарбування.

Забезпечення прийнятої проектом технології виконання робіт фарбування поверхонь стін та стель потребувало повного висихання нанесеного на поверхні цементно-вапняного розчину та шару безпіщаного покриття, що призводило до збільшення термінів виконання робіт, але недотримання технології їх виконання призвело б до значного погіршення їх якості.

Для забезпечення покращення якості робіт та зменшення трудомісткості їх виконання, тобто термінів, підрядною організацією запропоновано застосування новітніх технологій виконання робіт з використанням гіпсової полімерної суміші типу «Ротбанд», яка має значні переваги перед цементно-вапняними сумішами.

Судовим експертам, перед якими постають питання щодо виконання того чи іншого виду та об’єму робіт, слід звертати увагу на дотримання чи недотримання підрядною організацією підпункту 3 пункту 5 статті 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель» щодо проведення низки дій, які підтверджують можливість заміни технології виконання робіт з використанням цементно-вапняного розчину на технологію з використанням гіпсової полімерної суміші типу «Ротбанд».

Такими діями є:

  • залучення підрядником до обстеження адміністративної будів­лі такої спеціалізованої організації, як науково-дослідний інститут будівельного виробництва. Отримання від нього висновку щодо доцільності заміни технології виконання робіт;
  • надання замовнику техніко-економічного обґрунтування, приклади якого наведені нижче;
  • перевірка замовником техніко-економічного обґрунтування, внесення змін до проектної документації, за необхідності – проходження повторної експертизи проекту (Постанова Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року № 560 «Про затвердження Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»);
  • внесення відповідних змін до договору між замовником та підрядником (Постанова Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2005 року № 668 «Про затвердження Загальних умов укладання та виконання договорів підряду в капітальному будівництві»);
  • складання та підписання Акта приймання виконаних будівельних робіт (Форма КБ-2в) та Довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати (Форма КБ-3) з урахуванням зміненої технології виконання робіт.

З метою виконання п. 2 дій підряднику необхідно технічно обґрунтувати можливі заміни під час виконання робіт.

Застосування традиційних цементно-вапняних або цементних розчинів виправдане при великих обсягах штукатурних робіт, які виконуються бригадами в теплу пору року, при цьому виготовлення розчину здійснюється в заводських умовах або штукатурними станціями на будівельному майданчику.

Якщо йдеться про ремонт огороджувальних конструкцій усередині будівлі, то використовуються розфасовані сухі штукатурні суміші, які мають переваги, а саме:

  • забезпечення постійної якості сумішей;
  • значно менша втрата матеріалу.

Застосування штукатурних сумішей на гіпсовому в’яжучому забезпечує швидкий набір міцності і готовність через 24 години після нанесення для подальших оздоблювальних операцій.

Сучасні сухі суміші на гіпсовому в’яжучому типу «Ротбанд» крім напов­нювачів та гіпсу містять полімерні добавки, які регулюють такі найважливіші технологічні якості, як тиксотропність і водоутримання, та експлуатаційні – адгезію, міцність, тріщиностійкість, паропроникність.

Готові розчинні суміші можуть застосовуватися в інтервалі температур від +5 до +30 ºС. Сухі розчинні суміші на гіпсовому в’яжучому безпечні в застосуванні, не є лужними, як, наприклад, цементні й цементно-вапняні склади.

Відсутність лужності дає змогу використовувати при оздоблювальних роботах лакофарбові матеріали, які містять органічні пігменти й барвники.

На відміну від традиційної технології штукатурення з використанням цементних та цементно-вапняних розчинів, які передбачають обризг, ґрунтування і нанесення накривного шару, використання сухих гіпсових сумішей дає можливість здійснювати технологію обштукатурювання за одну операцію.

Застосування безпіщаного покриття може бути рекомендовано, якщо штукатурення проводилося крупнозернистою сумішшю і пред’являються підвищені вимоги до поверхні для отримання високоякісних барвистих покриттів.

Висока якість оздоблювальних робіт, виконуваних із застосуванням сухих штукатурних і шпаклювальних сумішей на гіпсовому в’яжучому, зумовлено сталістю складу застосованих оздоблювальних матеріалів заводського виготовлення, простотою процесів приготування і нанесення робочих складів та догляду за оштукатуреними поверхнями.

Після огляду об’єкта дослідження (адміністративної будівлі), де виконувався капітальний ремонт з використанням сухих будівельних сумішей, можна стверджувати, що заміна традиційних цементних та цементно-вапняних сумішей на сухі гіпсові суміші типу «Ротбанд» цілком виправдана та забезпечує високу якість оштукатурених поверхонь, скорочує цикл технологічних операцій, зменшує витрати оздоб­лювальних матеріалів та на виконання робіт.

Щодо економічної складової заміни цементно-вапняних сумішей на гіпсові полімерні суміші типу «Ротбанд» слід зазначити, що на виконання комплексу робіт із застосуванням цементно-вапняних сумішей на 350 м2 поверхні, що вказано в локальному кошторисі № 1, використовується 534 люд.-год., на виконання комплексу робіт із полімерної суміші типу «Родбанд» на 350 м2 поверхні, що вказано в локальному кошторисі № 2, використовується 387 люд.-год., що вказує на зменшення в 1,38 раза терміну виконання комплексу ремонтних робіт.

Незважаючи на те що матеріальна витратна частина під час виконання робіт із застосуванням прогресивнішої технології – полімерної суміші типу «Родбанд» – значно більша, виключення з технологічного процесу операції нанесення безпіщаного покриття здешевлює вартість робіт у 1,27 раза (ДСТУ БД.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва»).

Можна зробити висновок, що заміна традиційної технології виконання робіт із застосуванням цементно-вапняних розчинів на більш новітню технологію з використанням полімерної суміші типу «Родбанд» є економічнішою у розрізі вартості виконання робіт та менш тривалою за терміном їх виконання.

 

За матеріалами сайту "Незалежний АУДИТОР"