Вівторок, 21 жовтня 2014 00:00

Ланцюжок, пов’язаний патентною чистотою… комп’ютерна програма та корисна модель (Продовження. Початок у №4(15))

Людмила Онищенко, судовий експерт

Згідно з п. 2.6.1 ГОСТ 34.602-891, «в подразделе «Требования к системе в целом» указывают… требования к патентной чистоте…».

З метою обґрунтування умов застосування методів (методик) дослідження експерт також посилається на те, що, згідно з визначенням пп. 6 п. 1 ст. 1 Закону України «Про державне регулювання діяльності у сфері трансферу технологій» №143 від 14.09.2006 р., корисна модель, як і комп’ютерна програма, є об’єктом технології.

Корисна модель – результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології (абз. 4 ст. 1 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» №3687 від 15.12.1993 р.).

При економічному дослідженні об’єктів права інтелектуальної власності експерт також може посилатися на наступний аналітичний та історичний огляд.

Так, словник-довідник, підготовлений Постійним комітетом інформації у сфері промислової власності Всесвітньої організації інтелектуальної власності, тлумачить поняття корисної моделі (Utility Model) наступним чином: корисна модель – це об’єкт промислової власності, передбачений деякими національними законами для того, щоб охороняти «другорядні винаходи» шляхом простої реєстрації у патентному відомстві.

Водночас «другорядні винаходи» мають важливе значення для галузей промисловості, у яких попит на ринку продукції швидко змінюється та існує велика конкуренція серед виробників. Все це зумовлює необхідність одержувати правову охорону технічної розробки якнайшвидше. На теперішній час правова охорона корисних моделей запроваджена в понад 64 державах, серед яких: країни Європейського союзу (за винятком Великої Британії, Люксембургу, Швеції), Китай, Японія, Південна Корея, Бразилія, Мексика, Уругвай, 14 держав – членів Африканської організації інтелектуальної власності, держави СНД, Болгарія, Угорщина, Польща, Чехія та ін.

Правове регулювання відносин, пов’язаних з набуттям та використанням прав на корисну модель, здійснюється або на основі загального законодавства про промислову власність (Іспанія, Португалія, Китай, Польща, Російська Федерація та ін.), або на основі спеціальних законів (Німеччина, Данія, Італія, Фінляндія, Уругвай, Японія тощо), що дуже схожі з патентним законом. Умови надання правової охорони корисним моделям дуже різняться навіть у межах ЄС. Однак загальним для законодавств більшості країн є видача охоронного документа без проведення експертизи по суті.

Із метою вироблення однакового підходу до правової охорони корисної моделі в країнах ЄС 27 жовтня 1999 року Європейський парламент схвалив у першому читанні Директиву ЄС №599PC0309 «Про зближення правових режимів охорони винаходів з корисною моделлю» (далі – Директива ЄС №599PC0309), яку розробила Комісія Європейського союзу.
Корисна модель може отримати охорону як новий винахід, що стосується продукту чи способу, має невисокий винахідницький рівень та є промислово придатною.

Використання корисної моделі визнається промисловим не тільки тоді, коли воно здійснюється на промисловому підприємстві, а й в усіх інших випадках, якщо воно спрямовано на задоволення потреб третіх осіб, навіть у тому випадку, коли таке використання не є комерційним.

Відповідно до ст. 6 Директиви ЄС №599PC0309, корисна модель має винахідницький крок, якщо в неї є переваги, які для фахівця в цій галузі техніки не вельми очевидно випливають з рівня технології. Така перевага має бути практичною або технічною перевагою при використанні або виробництві відповідного продукту, або здійсненні відповідного процесу, або іншою перевагою для користувача. Вживання словосполучення «вельми очевидно» для характеристики винахідницького кроку корисної моделі підкреслює, що вимоги до нього значно нижчі, ніж для винаходу.

В Україні охорона корисної моделі була вперше введена Законом «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», в якому було наведено формально-логічне визначення корисної моделі – нове і промислове придатне конструктивне виконання пристрою. В подальшому в Цивільному кодексі України, який набрав чинності з 1 січня 2004 року, була врахована ст. 1 Директиви ЄС №599PC0309 щодо переліку об’єктів, яким надається правова охорона як корисним моделям.

Так, об’єктом корисної моделі може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології. Цей перелік співпадає з переліком об’єктів винаходу.

Відповідно до норм п. 2 ст. 6 діючого Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», об’єктом корисної моделі, правова охорона якій надається, може бути процес (спосіб), а також нове застосування відомого продукту чи процесу.

Згідно з Новим тлумачним словником української мови, слово «процес» має такі визначення:

  • послідовна зміна станів або явищ, яка відбувається закономірним порядком;
  • хід розвитку чого-небудь;
  • плин, перебіг;
  • сукупність послідовних дій, засобів, спрямованих на досягнення певного наслідку.

Слово «спосіб» має наступні тлумачення:

  • певна дія, прийом або система прийомів, яка дає можливість зробити, здійснити що-небудь, досягти чогось;
  • те, що служить знаряддям, засобом і тощо у якій-небудь справі, дії.

Законодавством більшості країн передбачено, що умовами придатності для набуття прав на корисну модель є новизна, промислова придатність і умова, яка відповідає за рівень винахідницької творчості – «незначний винахідницький рівень» або «винахідницький крок» та ін.

Так, у Німеччині до патентоздатного винаходу висувають умову винахідницької діяльності, до корисної моделі – винахідницький крок6. Винахідницький крок визнається виконаним, якщо результат творчої діяльності автора перевищує можливості середнього фахівця.

Умова «винахідницький крок» є в законах Угорщини, Чехії, Іспанії, Фінляндії та інших країн.

Правозастосувальною практикою Федерального патентного суду Німеччини (ФПСН) вироблено певні підходи до встановлення відповідності корисної моделі умові «винахідницький крок». ФПСН виходив з того, що на розробку, створену за результатами простої рутинної роботи, не повинні надаватися виключні права. Правова охорона корисної моделі може бути надана, якщо фахівець заглибився в поставлену перед ним технічну задачу, ґрунтовно вивчив рівень техніки і зумів зробити крок від існуючого рівня техніки до рішення поставленої задачі. Таким чином, «винахідницький крок» є, якщо від фахівця можна чекати рішення поставленої технічної задачі, але не кожний фахівець здатний знайти це рішення.

У висновку експерт посилається на норми, які стосуються умов набуття прав на корисну модель (новизна та промислова придатність).

Так, згідно з п. 5 ст. 6 Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі», обсяг правової охорони, що надається, визначається формулою корисної моделі. Тлумачення формули здійснюється в межах опису корисної моделі. Відповідно до частини 1 ст. 3 Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі», установа забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони прав на винаходи і корисні моделі, для чого організовує приймання заявок, проведення їх експертизи та приймає рішення щодо них.

Згідно з «Правилами розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель» (Наказ Міністерства освіти і науки України №197 від 15.03.2002 р., зареєстрований в Мін’юсті 15.04.2002 р. за №364/6652) установою, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони прав на винаходи і корисні моделі, є ДП «Укрпатент» (Державне підприємство «Український інститут промислової власності»).

Виключно «Укрпатент», відповідно до частини 1 ст. 16 Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі», розділу шостого «Правил розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель», має право проводити кваліфікаційну експертизу корисних моделей на новизну та промислову придатність.

У дослідженні експерт посилається на частину 2 ст. 28 Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі», відповідно до якої процес, що охороняється патентом, визнається застосованим, якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй.

Експертом звертається увага й на те, що саме називають незалежним пунктом формули. Так, в Методичних рекомендаціях зазначено, що «Європейська патентна формула – це формула з виділеною новизною, тому що саме в ній є ознаки, відмінні від прототипу. Така формула може бути одно- та багатоланкова і включати відповідно один або декілька пунктів. За європейською системою перший пункт формули на один винахід є незалежним і має правове значення, а всі інші залежні від першого. Така система побудови формули застосовується в більшості європейських країн, у міжнародній заявці, у заявці на європейський патент. Американська система побудови патентної формули застосовується у США, Канаді, країнах Латинської Америки. У пунктах американської патентної формули не виділяють ознаки, що відрізняють винахід від прототипу. Ознаки винаходу наводять у відповідній логічній послідовності. Формула на один винахід може мати декілька пунктів, і всі вони можуть бути самостійними, тобто незалежними, але перший пункт – найдосконаліший».

Одночасно пояснення незалежного пункту формули розкривають наступні норми п. 7.22. Інструкції: «В первый пункт многозвенной формулы изобретения вводятся общие существенные признаки изобретения, каждый из которых необходим во всех случаях выполнения или использования изобретения, а вместе взятые достаточны для того, чтобы обеспечить достижение положительного эффекта.

Эти признаки излагаются допустимо обобщенными понятиями.

Во второй и последующие пункты многозвенной формулы включаются частные существенные признаки, развивающие, уточняющие совокупность признаков, указанную в первом пункте формулы изобретения, в том числе путем развития или уточнения отдельных признаков этой совокупности и необходимые лишь в частных случаях, в конкретных формах выполнения изобретения или при особых условиях его использования.

Частные существенные признаки могут увеличивать (усиливать) положительный эффект, обеспечиваемый совокупностью общих существенных признаков объекта изобретения, или создавать дополнительный к нему эффект…».

До незалежного пункту формули винаходу включають сукупність ознак, достатніх для досягнення технічного результату. Зазначена сукупність визначає обсяг правової охорони (п. 7.3.2 Правил). Багатоланкову формулу винаходу застосовують для характеристики одного винаходу з розвитком і (або) уточненням сукупності його ознак стосовно деяких випадків виконання і використання винаходу (п. 7.2.2. Правил).

Експерт звертає увагу у висновку на те, що норми Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» не містять правил проведення досліджень того, що процес, який охороняється патентом, визнається застосованим, якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй.

Згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України №14 від 18.12.2009 р. «Про судове рішення у судовій справі», «якщо спірні правовідносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого – суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права)».
Так, згідно з нормами п. 14.2.2.1. «Правил проведення експертизи заявки на винахід та корисну модель», при встановленні використання ознак корисної моделі дотримуються наступного:
Ідентичними називають ознаки, що збігаються за функцією, яку вони виконують, і за формою їх виконання.
Еквівалентними називають ознаки, що збігаються за функцією, яку вони виконують, і за результатом, якого досягають при використанні заявленого винаходу.

В дослідженні експерт посилається на тлумачення слів:

  • «ознака4»:
    • риса, властивість, особливість кого-, чого-небудь;
    • прикмета особливість, ознак, познака;
    • предмет, зображення тощо;
    • рух, яким виражається воля, наказ, бажання, попередження кого-небудь про щось і т. ін.
  • «еквівалент4»:
    • щось рівноцінне, рівнозначне, рівносильне;
    • те, що повністю відповідає якому-небудь, може його замінювати або виражати, відповідник, синонім.
  • «еквівалентний4»:
    • який повністю замінює щось у якому-небудь відношенні, є його еквівалентом;
    • рівнозначний, рівно вартий, рівноцінний;
    • цілком такий, однаковий, тотожний, синонімічний.

Згідно з тлумаченням з Логічного словника-довідника, слово «еквівалентність» означає властивість такого відношення, котре є одночасно рефлексивним, симетричним і транзитивним. Ця властивість притаманна відношенням схожості, ізоморфізму, тотожності і т. п. Слово «тотожність» означає відношення між об’єктами, яке фіксує повний збіг їх властивостей або їх нерозрізненість стосовно якоїсь сукупності властивостей.

Ознаку винаходу доцільно характеризувати загальним поняттям (що виражає функцію, властивість тощо), яке охоплює різні окремі форми його реалізації, якщо саме ці характеристики, які містяться в загальному понятті, забезпечують у сукупності з іншими ознаками досягнення зазначеного заявником технічного результату (п. 7.1.8. Правил 37).

Слово «функція» має наступне тлумачення:

  • явище, яке залежить від іншого явища, є формою його виявлення і змінюється відповідно до його змін;
  • робота кого-, чого-небудь, обов’я­зок, коло діяльності когось, чогось; обов’язок, повинність, місія.

Згідно з нормами п. 6.03. Інструкції 37, а саме:

«Сходными признаками называются признаки, идентичные или эквивалентные.
Идентичными признаками называются признаки, совпадающие по выполняемой функции и по форме выполнения, т. е. по конструкции, по материалу, по технологии и т. п. Эквивалентными признаками называются признаки, совпадающие по выполняемой функции и по достигаемому результату.
При определении эквивалентности признаков принимается во внимание их взаимозаменяемость, т. е. признаки, выполняющие одинаковую функцию, могут отличаться по форме выполнения (по конструкции, по технологии или по материалу).
Эквивалентность признаков определяется также тем, что использование признака аналога в заявленном объекте не придает последнему дополнительных полезных качеств или существенных преимуществ перед аналогом».

Таким чином, щодо патентної чистоти ланцюжку, пов’язаного з трансфером технологій (нормативний документ, комп’ютерна програма та корисна модель), на прикладі деклараційного патенту України на корисну модель №2998 «Спосіб здійснення операцій при страхуванні» (далі – Патент №2998) та «Положення про єдину централізовану базу даних щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі − Положення №566) експерт може звернути у висновку увагу на те, що згідно з Міжнародною патентною класифікацією Патент №2998 віднесено та зареєстровано відповідно до захисту ідей бізнес-методів (індекс G06Q).

Із метою обґрунтування умов застосування оціночних процедур, методів (методик) дослідження, експерт, враховуючи ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 21.03.2012 р.19, також може посилатися на інформацію, що є в матеріалах справи про визнання застосованим процесу, який охороняється Патентом №2998 на підставі норм Положення №566 шляхом з’ясування того, що текст комп’ютерної програми «Програмне забезпечення, завдяки якому функціонує пошукова система єдиної централізованої бази даних МТСБУ»:

  1. дозволяє виконувати функції, які пов’язані з випуском в обіг страховиком юридичних документів у вигляді бланка договору страхування на паперових носіях [перша ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про видані страховикам – членам МТСБУ бланки полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та бланки полісів за договорами міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів «Зелена картка» (зазначена форма відомостей визначена у п.п. 2.2.1, 2.2.2, 3.3.2 Положення №566);
  2. дозволяє виконувати конт­рольні функції, що пов’язані з продажем договору страхування страхувальнику [друга ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про укладені та достроково припинені внутрішні договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та у формі відомостей про укладені та достроково припинені договори міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (зазначена форма відомостей визначена у п. 2.1.2 та п. 2.1.4 Положення №566);
  3. дозволяє виконувати конт­рольні функції, які пов’язані з внесенням коштів на користь страховика [третя ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про розміщення та представлення коштів, сплачених до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ або у формі відомостей про укладені договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, або у формі відомостей про укладені договори міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (зазначена форма відомостей визначена у п. 3.4.4 та п. 3.4.5 Положення №566);
  4. дозволяє виконувати конт­рольні функції, які пов’язані з наданням відомостей про укладені договори страхування [четверта ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про укладені та достроково припинені внутрішні договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або у формі відомостей про укладені та достроково припинені договори міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, або у формі відомостей про видані страховикам – членам МТСБУ бланки полісів за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (зазначена форма відомостей визначена у п.п. 2.1.2 , 2.1.4 , 2.2.1, 2.2.2 Положення №566);
  5. дозволяє виконувати конт­рольні функції, які пов’язані з наданням відомостей про отримані платежі [п’ята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про зібрані страхові платежі (премії, внески) (зазначена форма відомостей визначена у додатку №2 Положення №566);
  6. дозволяє виконувати контрольні функції у формі постачання відомостей до бази даних МТСБУ за допомогою віддаленої частини бази даних МТСБУ із застосуванням захищених каналів зв’язку і за допомогою технічних засобів зв’язку та комп’ютерної техніки [шоста ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] (зазначена форма відомостей визначена у п. 3.4.1 та п. 5.9. Положення №566);
  7. дозволяє виконувати конт­рольні функції, які пов’язані з центром сертифікації електронних ключів та базою даних [сьома ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі ідентифікації відомостей (перевірки відомостей на наявність в них реквізитів, що містять в собі унікальні, коректні та повні коди, які забезпечують неповторність таких відомостей в межах бази даних МТСБУ) (зазначена форма ідентифікації відомостей визначена у п. 1.3 Положення №566);
  8. дозволяє виконувати конт­рольні функції, які пов’язані з відомостями щодо кожного договору страхування [восьма ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] для організації обміну інформацією про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності та контролю за його здійсненням у формі постачання відомостей про чинні та припинені договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, страхові випадки, що мали місце, транспортні засоби та їх власників або у формі постачання відомостей до бази даних МТСБУ за допомогою віддаленої частини бази даних МТСБУ із застосуванням захищених каналів зв’язку (зазначена форма постачання відомостей визначена у п. 1.2, п. 3.4.1, розділу ІІ додатку 1, розділу ІІІ додатку 1 Положення №566);
  9. свідчать про контрольні функції, які пов’язані з відомостями щодо страховика, уповноважених співробітників страховика і агентів страховика [дев’ята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про користувачів бази даних МТСБУ (страховиків – членів МТСБУ, підприємств, установ, організацій, громадян) та у формі щоденного постачанням інформації до бази даних МТСБУ шляхом авторизованого доступу постачальників (зазначена форма щоденного постачанням інформації визначена у п. 1.3, п. 3.1, табл. №5 Положення №566);
  10. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з відомостями щодо продажу договору страхування [десята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про укладені та достроково припинені внутрішні договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або у формі відомостей про укладені та достроково припинені договори міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (зазначена форма відомостей визначена у п. 2.1.2 та п. 2.1.4 Положення №566);
  11. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з відомостями щодо страхувальника [одинадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі інформації про укладені договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або у формі інформації про укладені міжнародні договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів «Зелена картка» (зазначена форма інформації визначена у додатку №1 (табл. №1, табл. №2) Положення №566);
  12. дозволяє виконувати функції щодо залишку непроданих, зіпсованих та втрачених бланків договорів страхування [дванадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про втрачені, зіпсовані та знищені бланки полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або у формі відомостей про укладені та достроково припинені внутрішні договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, або у формі відомостей про укладені та достроково припинені договори міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, або у формі відомостей про втрачені та зіпсовані бланки полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (зазначені форми відомостей визначено у п.п. 2.1.1., 2.1.2., 2.1.4., 3.4.2., 3.4.3. Положення №566);
  13. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з відомостями щодо надходження коштів [тринадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про зібрані страхові платежі (премії, внески) або у формі відомостей про розміщення та представлення коштів, сплачених до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ (зазначені форми відомостей визначено у п. 2.2.3. додатку №2 (показник колонки №7) Положення №566);
  14. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з відомостями про реальне переміщення договорів страхування [чотирнадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про видані страховикам – членам МТСБУ бланки полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або у формі відомостей про видані страховикам – членам МТСБУ бланки полісів за договорами міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів «Зелена картка», або у формі відомостей щодо накопичення інформації про чинні та припинені договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, страхові випадки, що мали місце, транспортні засоби та їх власників (зазначені форми відомостей визначено у п.п. 1.4., 2.1.1., 2.1.2., 2.1.4., 2.2.1., 2.2.2., 3.3.2, 3.4.2., 3.4.3. та додатку №2 (показник колонки №7) Положення №566);
  15. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з відомостями про сторони, яким надані електрон­ні ключі [п’ятнадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] шляхом ідентифікації відомостей у формі перевірки відомостей на наявність у них реквізитів, що містять в собі унікальні, коректні та повні коди, які забезпечують неповторність таких відомостей в межах бази даних МТСБУ або у формі авторизованого доступу постачальників до бази даних МТСБУ з використанням захищених каналів зв’язку, або у формі меж прав доступу страховика – члена МТСБУ (зазначені форми контролю визначено у п.п. 1.3., 3.1., 5.8. Положення №566);
  16. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з відомостями про вступ страхувальника у цивільно-правові відносини зі сторонами за обставин, що визначені умовами договору страхування [шістнадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про страхові випадки за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, хід їх врегулювання та виплати страхового відшкодування або у формі інформації про настання події, яка має ознаки страхового випадку за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, або у формі інформації про виплату страхового відшкодування за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (зазначені форми відомостей та інформації визначено у п.п. 2.1.3., 3.4.8., 3.4.9., 3.4.10, 3.4.11, 3.4.12 Положення №566);
  17. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з тим, що відомості вносять із використанням електронних ключів [сімнадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі авторизованого доступу постачальників до бази даних МТСБУ з використанням захищених каналів зв’язку або в межах прав доступу страховика – члена МТСБУ (зазначену форму доступу визначено у п.п. 1.3., 3.1., 5.8. Положення №566);
  18. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з тим, що порівнюють відомості щодо продажу кожного договору страхування, внесеного до бази даних, з відомостями, наявними у відповідному договорі страхування на паперовому носії [вісімнадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі здійснення контролю якості відомостей, що надають постачальники шляхом порівняння інформації, наданої страховиком – членом МТСБУ в паперових звітах МТСБУ та аналогічної інформації, отриманої з бази даних МТСБУ за певний звітний період, використовуючи набір реквізитів і відомостей, які є достатніми для виконання всіх доступних в базі даних МТСБУ функцій пошуку, аналізу, формування вихідних форм і звітів (зазначену форму контролю визначено у п.п. 1.3., 2.3. Положення №566);
  19. дозволяє виконувати контрольні функції, які пов’язані з тим, що порівнюють відомості щодо продажу договору страхування і відомості щодо надходження коштів [дев’ятнадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей про зібрані страхові платежі (премії, внески) (зазначену форму відомостей визначено у додатку №2 до Положення №566);
  20. дозволяє виконувати функції формування звітів бази даних щодо страховика чи страховиків (обов’язкових та стандартизованих звітів), в т.ч. [двадцята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі інформації про наявність чи відсутність договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на дату скоєння ДТП та відомості про страховика, який застрахував цивільно-правову відповідальність власника наземного транспортного засобу на дату ДТП або на дату укладення договору обов’язкового страху­вання; у формі інформації про виплати за вимогами, що надійшли за договорами міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів «Зелена картка» (зазначену форму інформації визначено у п.п. 5.3., 5.4., 5.10. Положення №566);
  21. дозволяє виконувати функції формування звітів бази даних щодо страхувальників, уповноважених співробітників страховика чи страховиків та агентів страховика чи страховиків [двадцять перша ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей, що постачаються до бази даних МТСБУ (серед яких, зокрема, є відомості щодо дати облікової інформації про бланк поліса, щодо способу використання бланка поліса (статусу бланка поліса), щодо кількості реалізованих полісів, числа втрачених і зіпсованих полісів, щодо зібраних страхових платежів (премій, внесків) (зазначену форму відомостей визначено у п. 5.3., 5.4, 5.10 та додатку №1 та додатку №2 до Положення №566);
  22. дозволяє виконувати функції формування звітів бази даних щодо продажу договорів страхування, залишку непроданих, зіпсованих і втрачених бланків договорів страхування та діючих договорів страхування [двадцять друга ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей, що постачаються до бази даних МТСБУ (серед яких, зокрема, є відомості щодо дати облікової інформації про бланк поліса, щодо способу використання бланка поліса (статусу бланка поліса), щодо кількості реалізованих полісів, числа втрачених і зіпсованих полісів, щодо зібраних страхових платежів (премій, внесків) (зазначену форму відомостей визначено у п.п. 5.3, 5.4., 5.8, 5.10., додатку №1 та додатку №2 до Положення №566);
  23. дозволяє виконувати функції формування звітів бази даних за результатами порівняння відомостей щодо продажу договору страхування і щодо надходження коштів [двадцять третя ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей, що постачаються до бази даних МТСБУ (серед яких, зокрема, є відомості щодо дати облікової інформації про бланк поліса, щодо способу використання бланка поліса (статусу бланка поліса), щодо кількості реалізованих полісів, числа втрачених і зіпсованих полісів, щодо зібраних страхових платежів (премій, внесків) (зазначену форму відомостей визначено у пунктах 5.3, 5.4., 5.8, 5.8., додатку №1 та додатку №2 до Положення №566);
  24. дозволяє виконувати функції формування звітів бази даних про реальне переміщення договорів страхування [двадцять четверта ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей, що постачаються до бази даних МТСБУ (серед яких, зокрема, є відомості про видані страховикам – членам МТСБУ бланки полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та бланки полісів за договорами міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів «Зелена картка»; відомості про дати облікової інформації про бланк поліса, щодо способу використання бланка поліса (статусу бланка поліса), щодо кількості реалізованих полісів, числа втрачених і зіпсованих полісів) (зазначену форму відомостей визначено у п.п. 2.2.1, 2.2.2., 5.3, 5.4, 5.10, додатку №1 та додатку №2 до Положення №566);
  25. дозволяє виконувати функції формування звітів бази даних про вступ страхувальника у цивільно-правові відносини зі сторонами за обставин, що визначені умовами договору страхування [двадцять п’ята ознака незалежного пункту формули Патенту №2998] у формі відомостей, що постачаються до бази даних МТСБУ (серед яких, зокрема, є інформація про подію, яка має ознаки страхового випадку) (зазначену форму відомостей визначено у п.п. 5.3, 5.4, 5.8.,5.10, додатку №1 та додатку №2 до Положення №566).

Вищезазначений приклад дослідження нормативного документа (як документації, що є складовою технології), корисної моделі та комп’ютерної програми може бути аналогом для обґрунтування наявності в матеріалах справи Патентного формуляру та Звіту про патенті дослідження з метою об’єктивності економічного дослідження у сфері інтелектуальної власності.

 

За матеріалами сайту "Незалежний АУДИТОР"