П'ятниця, 03 жовтня 2014 00:00

Практичне підґрунтя

Практичні поради судового експерта щодо фіксації  облікової політики підприємства

Онищенко Л. А., директор ТОВ «Інт-Рейтинг», судовий експерт

Відомості, не передбачені законами України, отримати від підприємства можливо лише на договірній основі або в порядку, передбаченому установчими документами. Звичайно, дана норма Господарського кодексу України діятиме, якщо установчі внутрішні документи щодо облікової політики підприємства, дії власників, бухгалтерів, ревізорів, аудиторів відповідатимуть письмово викладеній обліковій політиці підприємства.

Відповідно до п. 5 ст. 8 Зако­ну України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон «Про бухгалтерський облік»), підпри­ємство самостійно визна­чає за погодженням із власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів облікову політику підприємства. При цьому Закон «Про бухгалтерський облік» зазначає, що облікова політика – це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Принципи бухгалтерського обліку розкриває ст. 4 Закону «Про бухгалтерський облік». А от методи та процедури бухгалтерського обліку, що використовуються для складання та подання фінансової звітності, варто викласти відповідно до установ­чих документів підприємства в наказі «Про організацію методів та процедур бухгалтерського обліку (облікову політику підприємства)». Проект останнього представлений у даному номері. Запропонований читачам проект наказу «Про облікову політику підприємства» (далі – проект наказу) може стати базою для надання повного обсягу документів та вірно поставлених питань для проведення досліджень судової експертизи з економічних питань учасникам цивільного, господарського, адміністративного, кримінального процесів.

Атестовані судові експерти при проведенні експертних досліджень, використовуючи норми аналогії закону (розповсюдження норми права, встановленої для одного виду відношень, на інші види відношень, які не передбачені цим законом, але подібні тим, що врегульовані даною правовою нормою) та аналогії права (розповсюдження загальних начал, принципів права на такі факти і відношення реальної дійсності, які не врегульовані певною нормою права, але відносно яких вже склалася судова та/або господарська практика), проект наказу можуть використовувати для перевірки обсягу наданих на дослідження документів та повноти поставлених питань для проведення досліджень судової експертизи з економічних питань учасниками цивільного, господарського, адміністративного, кримінального процесів.

Проект наказу також може стати практичним підґрунтям для статутів підприємств та атестованої Міністерством юстиції України окремої методики щодо проведення судової експертизи з економічних питань.


НАКАЗ №__
«__»_____________20__ року

Про облікову політику підприємства

Керуючись Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. №996 (далі – «Закон про бухгалтерський облік»), затвердженими Міністерством фінансів України та діючими на території України національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (далі – П(С)БО)7 та міжнародними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, що прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та оприлюднені в перекладі на українську мову на сайті Міністерства фінансів України (далі – М(С)БО) , якими визначено порядок складання фінансової звітності, керуючись принципом послідовності ведення бухгалтерського обліку з метою забезпечення єдиних (постійних) принципів, методів, процедур при відображенні поточних операцій в обліку та складанні фінансової, податкової та статистичної звітності, виконуючи норми та вимоги, передбачені статутом <Назва підприємства> (далі – Підприємство), з метою економічної безпеки підприємства та його власників, одержання доходів та прибутку, задоволення матеріальних та соціальних потреб, пов’язаних із трудовим колективом і розвитком Підприємства

Наказую:

1. Здійснювати організаційні заходи щодо порядку ведення бухгалтерського обліку на Підприємстві, складання та подання звітності, враховуючи та дотримуючись змісту термінів, визначених законодавством України8 .
2. Керівник Підприємства відповідає за економічну безпеку Підприємства:
2.1. Затвердити перелік первинних документів, зведених бухгалтерських документів, регістрів бухгалтерського обліку, звітності, підписи9 керівника (або уповноваженої ним особи) та головного бухгалтера, на яких необхідні для виконання ними своїх посадових обов’язків та повного контролю за рухом активів, капіталу і зобов’язань Підприємства (див. додаток №…).
2.2. У разі перевірок представниками, уповноваженими законом, документи, що містять комерційну таємницю або є конфіденційними, передаються для огляду та вивчення окремо із зазначенням посадової (службової) особи, що їх отримала, та оформляються актом, в якому має бути зазначено: «Уповноважений законом представник, що підписує даний акт, не має права на використання вказаних в акті документів та їх змісту на власний розсуд, оскільки йому не передаються майнові права інтелектуальної власності». Від дати підписання даного акта уповноважений законом представник несе цивільно-правову та кримінальну відповідальність за неправомірне використання (в т.ч. третіми особами) майнових прав інтелектуальної власності на вказані в акті конфіденційні документи та їх зміст.
2.3. Електронний цифровий підпис – пароль або код електронного цифрового підпису є секретною інформацією Підприємства.
2.3.1. Кожний електронний цифровий підпис, що використовується в електронних платіжних системах («Клієнт-банк», «Інтернет-банкінг» тощо) та/або надає право на безпосередній та/або віддалений технічний доступ до будь-якого робочого місця Підприємства, є об’єктом права інтелектуальної власності Підприємства та нематеріальним активом, майнові права інтелектуальної власності на який відображені в балансі Підприємства за справедливою вартістю.
2.3.2. Керуючись цим наказом, керівник Підприємства реалізує своє право, передбачене статутом Підприємства, на перший електронний цифровий підпис:
2.3.2.1. в електронних платіжних системах («Клієнт-банк», «Інтернет-банкінг» тощо), який ставиться на електронних бухгалтерських документах;
2.3.2.2. реєстрах бухгалтерського обліку і відповідних податкових, статистичних та фінансових звітах;
2.3.3. майнові права інтелектуальної власності на комерційну таємницю (пароль або код електронного цифрового підпису керівника Підприємства) під час дії трудового контракту та після закінчення терміну дії трудового контракту належать Підприємству. Відтворення, оприлюднення, опублікування будь-якого документа або первинного документа за електронним цифровим підписом керівника Підприємства та відтворення електронного цифрового підпису керівника Підприємства поза меж, визначених у посадових обов’язках та без письмового дозволу або договору з Підприємством, тягне за собою правові, адміністративні, організаційні, технічні та інші заходи із запобігання випадкового чи навмисного розголошення відомостей, що мають відношення до документа та/або до первинного документа та його використання. При цьому особа, винна в подібному несанкціонованому відтворенні, та\або оприлюдненні, та/або опублікуванні будь-якого документа
(в т.ч. шляхом складання акта огляду електронного документа10 ) за електронним цифровим підписом керівника Підприємства та/або винна
у відтворенні електронного цифрового підпису керівника Підприємства, має відшкодувати Підприємству грошову компенсацію (одноразове грошове стягнення).
2.3.4. Цим наказом головний бухгалтер наділяється правом другого електронного цифрового підпису в електронних платіжних системах («Клієнт-банк», «Інтернет-банкінг» тощо).

3. Бухгалтерський облік здійснюється бухгалтерією Підприємства, яку очолює головний бухгалтер.
3.1. Головний бухгалтер Підприємства може мати заступника (заступників). Їх кількість визначається штатним розкладом Підприємства, що затверджується окремим наказом керівника Підприємства. Строковий трудовий договір із головним бухгалтером (заступником головного бухгалтера) Підприємства, його права та посадові обов’язки мають відповідати нормам та вимогам Закону «Про бухгалтерський облік», нормам та вимогам щодо податкової, фінансової та статистичної звітності та цього наказу.
3.2. Кількісний та якісний склад бухгалтерії визначається штатним розкладом на підставі економічної безпеки, письмових рекомендацій головного бухгалтера та затверджується наказом керівника Підприємства. Строковий трудовий договір, права та посадові обов’язки всіх посадових осіб бухгалтерії мають відповідати нормам та вимогам Закону «Про бухгалтерський облік», нормам та вимогам щодо податкової, фінансової та статистичної звітності та цього наказу.
3.3. Головний бухгалтер Підприємства:
3.3.1. забезпечує дотримання на підставі встановлених єдиних методологічних основ бухгалтерського обліку, складання та подання у встановлений термін податкової, статистичної, фінансової звітності;
3.3.2. організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій, що здійснюються на Підприємстві;
3.3.3. бере участь у складанні документів, пов’язаних із нестачею і відшкодуванням витрат від нестачі, крадіжок і псування цінностей (відображених і невідображених на балансових та позабалансових субрахунках бухгалтерського обліку) Підприємства;
3.3.4. забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах Підприємства;
3.3.5. розробляє і забезпечує дотримання єдиних організаційних та методичних засад ведення бухгалтерського обліку всіма структурними підрозділами Підприємства (в т.ч. візуючи документи у формі господарських договорів Підприємства в частині їх відповідності податковим та обліковим бухгалтерським нормам);
3.3.6. розпорядження головного бухгалтера, що стосуються становлення і здійснення бухгалтерського обліку на Підприємстві, є обов’язковими до виконання всіма структурними підрозділами і всіма працівниками Підприємства. Усі розпорядження головного бухгалтера, що стосуються інших структурних підрозділів Підприємства (крім бухгалтерії), повинні бути викладені в письмовому вигляді;
3.3.7. цим наказом головний бухгалтер наділяється правом другого підпису, який він ставить на паперових бухгалтерських документах, реєстрах бухгалтерського обліку і відповідних податкових, статистичних та фінансових звітах. Майнові права інтелектуальної власності на знак для товарів і послуг (у разі їх наявності), що є зображенням підпису головного бухгалтера під час дії строкового трудового договору, належать Підприємству, що зазначається в строковому трудовому договорі з головним бухгалтером. Заробітна плата головного бухгалтера є в т.ч. грошовою вичерпною винагородою за використання майнових прав на знак для товарів та послуг, що є зображенням підпису головного бухгалтера під час дії строкового трудового договору. Дана винагорода не підлягає виплаті після закінчення терміну дії строкового трудового договору. Відтворення, оприлюднення, опублікування будь-якого документа або первинного документа за підписом головного бухгалтера поза меж, визначених у посадових обов’язках та без письмового дозволу або договору з Підприємством, тягне за собою правові, адміністративні, організаційні, технічні та інші заходи із запобігання випадкового чи навмисного розголошення відомостей, що мають відношення до документа та/або до первинного документа та його використання. При цьому особа, винна в подібному несанкціонованому відтворенні, та/або оприлюдненні, та/або опублікуванні будь-якого документа за підписом головного бухгалтера, має відшкодувати головному бухгалтеру та Підприємству грошову компенсацію (одноразове грошове стягнення) за збитки, завдані майновим правам інтелектуальної власності на знак для товарів та послуг, що є зображенням підпису головного бухгалтера та має захист в класі діловодства;
3.3.8. цим наказом головний бухгалтер наділяється правом другого електронного цифрового підпису, який він ставить на електронних бухгалтерських документах, реєстрах бухгалтерського обліку і відповідних податкових, статистичних та фінансових звітах. Майнові права інтелектуальної власності на комерційну таємницю (пароль або код електронного цифрового підпису головного бухгалтера) під час дії строкового трудового договору та після закінчення терміну дії строкового трудового договору належать Підприємству. Відтворення, оприлюднення, опублікування будь-якого документа або первинного документа за електронним цифровим підписом головного бухгалтера та відтворення електронного цифрового підпису головного бухгалтера поза меж, визначених у посадових обов’язках та без письмового дозволу або договору з Підприємством, тягне за собою правові, адміністративні, організаційні, технічні та інші заходи із запобігання випадкового чи навмисного розголошення відомостей, що мають відношення до документа та/або до первинного документа та його використання. При цьому особа, винна в подібному несанкціонованому відтворенні, та/або оприлюдненні, та/або опублікуванні будь-якого документа за електронним цифровим підписом головного бухгалтера та/або винна у відтворенні електронного цифрового підпису головного бухгалтера, має відшкодувати Підприємству грошову компенсацію (одноразове грошове стягнення).
3.4. Головний бухгалтер несе особисту відповідальність за ведення бухгалтерського та податкового обліку перед керівником Підприємства в межах прав, посадових обов’язків, норм і положень строкового трудового договору, що в т.ч. мають відповідати нормам та вимогам Закону «Про бухгалтерський облік», нормам та вимогам щодо податкової, фінансової та статистичної звітності та цього наказу:
3.4.1. за відсутністю головного бухгалтера посадові обов’язки та права головного бухгалтера покладаються на його заступника або іншого працівника бухгалтерії, відповідно до окремого письмового наказу керівника Підприємства, в якому, враховуючи податкові, статистичні та фінансові вимоги щодо підпису звітності, в т.ч. має бути визначено період (дата початку та дата закінчення) виконання обов’язків та прав головного бухгалтера;
3.4.2. відповідальність виконуючого обов’язки головного бухгалтера перед керівником Підприємства регулюється посадовими обов’язками, що є невід’ємним додатком до трудового договору;
3.4.3. головний бухгалтер закріплює за окремими працівниками бухгалтерії конкретні ланки бухгалтерського та податкового обліку Підприємства, подаючи на підпис керівнику Підприємства посадові обов’язки працівників бухгалтерії.

4. Затвердити перелік посад, що наділяються правом дозволу на проведення банківських та інших (окрім банківських операцій та операцій із товарно-матеріальними цінностями) господарських операцій (додаток №… до наказу) відповідно до посадових обов’язків, які є невід’ємним додатком до кожного трудового договору (контракту):
4.1. Особи, що займають посади, перелічені в додатку №…, наділяються правами та несуть правову відповідальність за економічну безпеку та відповідність проведених операцій чинному законодавству, статуту Підприємства та цьому наказу.

5. Затвердити перелік посад, що наділяються правом дозволу на одержання та видачу товарно-матеріальних цінностей (додаток №… до наказу) відповідно до посадових обов’язків, які є невід’ємним додатком до кожного трудового договору (контракту):
5.1. особи, що займають посади, перелічені в додатку №…, наділяються правами та несуть правову відповідальність за економічну безпеку та відповідність проведених операцій чинному законодавству, статуту Підприємства та цьому наказу.

6. Затвердити перелік посад, що складають та підписують податкові, статистичні, фінансові та інші звіти (додаток №… до наказу) відповідно до посадових обов’язків, які є невід’ємним додатком до кожного трудового договору:
6.1. особи, що займають посади, перелічені в додатку №…, наділяються правами та несуть правову відповідальність за економічну безпеку, якість підготовки і своєчасність подання податкової, статистичної, фінансової та іншої звітності чинному законодавству, статуту Підприємства та цьому наказу.
7. Затвердити правила і графік документообігу (додаток №… до наказу).
8. Відповідальність за періодичну архівацію файлових документів Підприємства покласти на відповідних осіб, що наділяються правом безпосереднього та віддаленого технічного доступу до будь-якого робочого місця Підприємства з метою архівації наявної в автоматизованих системах (комп’ютери, сервери тощо) обробки економічної інформації та файлових документів Підприємства (додаток №… до наказу). Майнові права інтелектуальної власності на комерційну таємницю (пароль або код електронного цифрового підпису на право безпосереднього та/або віддаленого технічного доступу до будь-якого робочого місця Підприємства) під час дії строкового трудового договору та після закінчення терміну дії строкового трудового договору належать Підприємству. Відтворення, оприлюднення, опублікування будь-якого документа або первинного документа з архівів документів Підприємства поза меж, визначених у посадових обов’язках та без письмового дозволу або договору з Підприємством, тягне за собою правові, адміністративні, організаційні, технічні та інші заходи із запобігання випадкового чи навмисного розголошення відомостей, що мають відношення до документа та/або до первинного документа та його використання. При цьому особа, винна в подібному несанкціонованому відтворенні, та/або оприлюдненні, та/або опублікуванні, має відшкодувати Підприємству грошову компенсацію (одноразове грошове стягнення).

9. Установити місцем зберігання документів (архівом Підприємства), в т.ч. первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, виготовлених як на паперових, так і на магнітних носіях (дискети, диски, флешки тощо) приміщення _______________(поштова адреса, поверх, номер кімнати). Терміни зберігання визначені у додатках до цього наказу. Доступ до приміщення архіву Підприємства має керівник Підприємства (відповідно до умов трудового контракту) та співробітник Підприємства (відповідно до посадових обов’язків):
9.1. Відповідальність за приймання і збереження результатів періодичної архівації файлових документів Підприємства на магнітні носії (дискети, диски, флешки тощо), зазначених у додатку №…, та документів Підприємства на паперових носіях в архіві Підприємства та задачу відповідної документації до державного архіву покласти на _______________________ (зазначити назву посади відповідно до штатного розпису).
9.2. Забороняється знищувати документи Підприємства без попереднього проведення експертизи їх цінності 11.
9.3. Видача з архіву Підприємства первинних документів та/або документів у тимчасове користування співробітникам Підприємства в межах виконання їх посадових обов’язків здійснюється з письмового дозволу головного бухгалтера Підприємства з зазначенням дати початку та дати закінчення періоду тимчасового користування.
9.4. Видача з архіву Підприємства первинних документів та/або документів в тимчасове користування будь-якому з акціонерів Підприємства здійснюється згідно з діючими нормами статуту та рішень загальних зборів акціонерів Підприємства в присутності головного бухгалтера та членів інвентаризаційної комісії Підприємства. При цьому дата початку та дата закінчення періоду тимчасового користування мають бути зазначені в рішенні загальних зборів акціонерів Підприємства або в наказі керівника Підприємства. Члени інвентаризаційної комісії Підприємства на дату видачі документів складають акт про їх передачу в тимчасове користування будь-якому з акціонерів Підприємства, а на дату повернення документів складають акт про їх повернення та цілісність із тимчасового користування від будь-якого з акціонерів Підприємства.
9.5. Видача з архіву Підприємства первинних документів та/або документів у тимчасове користування будь-якому з ревізорів та/або аудиторів Підприємства здійснюється згідно з діючим нормам статуту та рішень загальних зборів акціонерів Підприємства в присутності головного бухгалтера Підприємства та членів інвентаризаційної комісії Підприємства. При цьому дата початку та дата закінчення періоду тимчасового користування мають бути зазначені в рішенні загальних зборів акціонерів Підприємства або в наказі керівника Підприємства, а члени інвентаризаційної комісії Підприємства на дату видачі документів складають акт про їх передачу в тимчасове користування та на дату повернення документів складають акт про їх повернення та цілісність із тимчасового користування ревізорів та/або аудиторів.

10. Інформацію (відомості), непередбачену законодавством України, Підприємство надає органам державної влади, органам місцевого самоврядування, іншим підприємствам, установам, організаціям на договірній основі та в порядку, передбаченому статутом Підприємства.

11. З метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності здійснювати інвентаризацію майна та фінансових зобов’язань, відповідно до статті 10 Закону «Про бухгалтерський облік» та інших регуляторних документів із дотриманням норм статуту Підприємства, посадових обов’язків та даного наказу:
11.1. інвентаризація активів і зобов’язань (включаючи позабалансові) передбачає перевірку їх наявності, стану і документального підтвердження;
11.2. для проведення інвентаризаційної роботи (в т.ч. щодо передачі або видачі з архіву Підприємства первинних документів та/або документів; щодо об’єктів права інтелектуальної власності; щодо списання основних засобів, малоцінки, інших матеріальних цінностей; щодо залишку готівки в касі тощо) затвердити постійно діючу інвентаризаційну комісію (додаток №… до наказу);
11.3. інвентаризація каси Підприємства проводиться не рідше одного разу на місяць:
11.3.1. установити дні видачі готівки з каси Підприємства у формі заробітної плати та інших соціальних виплат;
11.3.2. установити норму представницьких витрат у такому розмірі...;
11.3.3. застосовувати на Підприємстві передбачені чинним регуляторними актами граничні норми добових на службові відрядження, граничну величину розрахунків готівкою, терміни звітності за витрачання коштів тощо.
11.4. Права, обов’язки та завдання, покладені на членів постійно діючої інвентаризаційної комісії, визначені нормами Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 року №69 (далі – Інструкція №69) та нормами наказу Міністерства фінансів України від 22 листопада 2004 року №732 «Про затвердження типових форм первинного обліку об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів» (далі – Наказ Мінфіну №732).

12. Для ведення бухгалтерського та податкового обліку у філіях (відокремлених підрозділах) Підприємства застосовуються форми первинних документів, наведені в додатках №… і №… до цього наказу:
12.1. Звітність у філіях (відокремлених підрозділах) Підприємства перед Підприємством встановлюється за формами, наведеними в додатку №… до цього наказу.
12.2. Звітність філій (відокремлених підрозділів) Підприємства, зазначена у п.12.1 цього наказу, передається в письмовому вигляді до бухгалтерії Підприємства за ___ днів до граничних термінів, установлених регуляторними актами України.
12.3. Відповідальність за вчасність та відповідність наданих звітів філій (відокремлених підрозділів) Підприємства покласти на керівника філії (відокремленого підрозділу).

13. Для ведення бухгалтерського та податкового обліку Підприємства, в т.ч. філій (відокремлених підрозділів) Підприємства, застосовувати комп’ютерну бухгалтерську програму «…».
13.1. Відповідальність за рівень відповідності регістрів обліку, порядку та способу реєстрації й узагальнення інформації, передбачених комп’ютерною бухгалтерською програмою «…», вимогам та нормам законодавства покладається на головного бухгалтера Підприємства.
13.2. Обробка облікової інформації із застосуванням комп’ютерної бухгалтерської програми «…» здійснюється у такій спосіб:
13.2.1. Із застосуванням комп’ютерної техніки: відділ бухгалтерії Підприємства (включаючи робочі місця бухгалтерів філій (відокремлених підрозділів) Підприємства); відділ постачання та збуту; склади Підприємства…;
13.2.2. Без застосування комп’ютерної техніки (ручним способом): відділ безпеки й охорони; господарський відділ…

14. Затвердити перелік типових первинних документів, що застосовуються Підприємством у практичній діяльності та офіційно затверджені відповідними державними органами (додаток №…).

15. Затвердити перелік первинних документів, що застосовуються Підприємством у практичній діяльності, але не затверджені відповідними державними органами (додаток №…).

16. До бланків суворої звітності відносити документи, перелічені в додатку №… до цього наказу:
16.1. Затвердити перелік посад, що використовують бланки суворої звітності у своїй роботі відповідно до посадових обов’язків, які є невід’ємним додатком до кожного трудового договору Підприємства (додаток №…).

17. Затвердити право підпису доручень на одержання товарно-матеріальних цінностей:
17.1. Перший підпис – керівник підприємства або…
17.2. Другий підпис – головний бухгалтер або заступник головного бухгалтера.

18. Відповідно до п.1.3. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 24.05.1995 року №88, усі первинні документи, облікові регістри, фінансова, статистична та інша звітність складаються українською мовою. Документи, що служать підставою для записів у бухгалтерському обліку і складені іноземною мовою (за виключенням російської мови), повинні мати погоджений автентичний переклад на українську мову12.

19. Використовувати для узагальнення інформації про витрати Підприємства та складання Додатка ЗВ до рядка 06.1 податкової декларації з податку на прибуток підприємства «Загальновиробничі витрати», Додатка АВ до рядка 06.2 податкової декларації з податку на прибуток підприємства «Адміністративні витрати», Додатка ІВ до рядка 06.5 податкової декларації з податку на прибуток підприємства «Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати» рахунки класу 9 «Витрати діяльності» і рахунки класу 8 «Витрати за елементами».
19.1. Аналітичний облік загальновиробничих витрат13 вести за статтями:
19.1.1. витрати на поточний ремонт основних засобів;
19.1.2. витрати на охорону праці;
19.1.3. витрати на електроенергію;
19.1.4. знос малоцінних та швидкозношуваних предметів (спецобладнання);
19.1.5. комунальні видатки;
19.1.6. страхування ризиків;
19.1.7. інформаційні послуги;
19.1.8. витрати матеріалів;
19.1.9. заробітна плата співробітників;
19.1.10. витрати на відрядження;
19.1.11. інші витрати;
19.1.12. амортизація основних засобів14;
19.1.13. відрахування на соціальне забезпечення;
19.1.14. витрати на операційну оренду;
19.1.15. амортизація нематеріальних активів.
19.2. Аналітичний облік адміністративних витрат вести за статтями:
19.2.1. заробітна плата адміністративно-управлінського персоналу;
19.2.2. відрахування на соціальне страхування;
19.2.3. амортизація основних засобів загальногосподарського призначення;
19.2.4. витрати на операційну оренду об’єктів основних засобів;
19.2.5. амортизація нематеріальних активів загальногосподарського призначення;
19.2.6. витрати на відрядження співробітників адміністративної сфери;
19.2.7. витрати на банківські послуги;
19.2.8. витрати на аудиторські, юридичні послуги;
19.2.9. витрати на утримання автотранспорту загальногосподарського призначення;
19.2.10. витрати на охорону;
19.2.11. витрати, пов’язані з веденням судових справ;
19.2.12. податки, обов’язкові збори та платежі;
19.2.13. поштові та канцелярські видатки;
19.2.14. інші видатки.

20. Затвердити систему та форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності та контролю господарських операцій:
20.1 Для підтвердження достовірності фінансової звітності щороку проводити перевірку фінансової звітності з залученням ревізора Підприємства.
20.2. Організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей за підрозділами (згідно зі структурою Підприємства) у такий спосіб:
20.2.1. у бухгалтерії – у кількісно-сумовому вимірі;
20.2.2. на складах – у кількісному вираженні;
20.2.3. у цехах і на ділянка – у кількісному вимірі.

21. Використовувати на підприємстві таку методику бухгалтерського обліку:
21.1. До основних засобів відносити матеріальні активи, очікуваний термін корисного використання (експлуатації) яких більше одного року і первісна вартість (без податку на додану вартість) яких менше 1000 гривень.
21.2. Зараховувати до малоцінних необоротних матеріальних активів предмети вартістю (без податку на додану вартість), що не перевищує 1000 гривень.
21.3. Знос малоцінних необоротних матеріальних активів нараховувати в розмірі 100% на дату передачі їх зі складу в експлуатацію, що підтверджується відповідним актом, складеним та підписаним членами інвентаризаційної комісії Підприємства. Здійснювати обов’язкове ведення кількісного обліку таких предметів у розрізі матеріально відповідальних осіб до моменту їх повної ліквідації (списання з балансу).
21.4. Обліковою одиницею бухгалтерського обліку основних засобів вважати об’єкт основних засобів. Нарахування амортизації на основні засоби здійснювати пооб’єктно відповідно до податкових норм.
21.5. Ліквідаційну вартість об’єктів основних фондів визначати на підставі звіту суб’єкта оціночної діяльності, складеного відповідно до норм статуту та рішень загальних зборів Підприємства.
21.6. Переоцінку з залученням суб’єкта оціночної діяльності основних засобів робити, якщо їх залишкова вартість більше ніж на 10% ринкової вартості на останню звітну дату складання балансу Підприємства та якщо постає питання про прийняття рішення про вчинення значного правочину.
21.7. Амортизацію нематеріального активу визначати за кожним об’єктом окремо у момент його зарахування на баланс, виходячи з терміну корисного використання та відповідно до податкових норм:
21.7.1. Для першої групи нематеріальних активів (права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище) застосовувати прямолінійний метод амортизації на термін відповідно до правовстановлюючого документа щодо кожного об’єкта;
21.7.2. Для другої групи нематеріальних активів права користування майном (право користування земельною ділянкою, крім права постійного користування земельною ділянкою, відповідно до закону, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо) застосовувати прямолінійний метод амортизації на термін відповідно до правовстановлюючого документа щодо кожного об’єкта;
21.7.3. Для третьої групи нематеріальних активів (права на комерційні позначення (права на торговельні марки (знаки для товарів і послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті) застосовувати прямолінійний метод амортизації на термін відповідно до правовстановлюючого документа щодо кожного об’єкта;
21.7.4. Для четвертої групи нематеріальних активів (права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, в тому числі ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо, крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті) застосовувати прямолінійний метод амортизації на термін відповідно до правовстановлюючого документа щодо кожного об’єкта, але не менш ніж п’ять років;
21.7.5. Для п’ятої групи нематеріальних активів (авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо) крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті) застосовувати прямолінійний метод амортизації на термін відповідно до правовстановлюючого документа щодо кожного об’єкту, але не менш ніж два роки;
21.7.6. Для шостої групи нематеріальних активів (інші нематеріальні активи (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо) застосовувати прямолінійний метод амортизації на термін відповідно до правовстановлюючого документа щодо кожного об’єкта.
21.8. З метою економічної безпеки Підприємства та реалізації правових норм, відображених в статуті Підприємства, щороку здійснювати переоцінку15 ринкової вартості знаків для товарів і послуг16 , об’єктів права комерційної таємниці, зазначених у пп. 2 та 3.3.8 (код електронного цифрового підпису) та у п. 8 даного наказу (пароль або код електронного цифрового підпису на право безпосереднього та/або віддаленого технічного доступу до будь-якого робочого місця Підприємства), майнові права інтелектуальної власності на які належать Підприємству.
21.9. Первісну оцінку запасів (матеріалів, сировини, палива, комплектуючих виробів, товарів) здійснювати залежно від шляхів надходження запасів на Підприємство: придбані за плату, виготовлені власними силами, внесені до статутного капіталу, отримані безоплатно, придбані в результаті обміну на подібні та неподібні запаси тощо відповідно до П (С)БО 9 «Запаси»:
21.9.1. Обліковою одиницею бухгалтерського обліку запасів вважати найменування запасів;
21.9.2. Застосовувати періодичну, але не рідше одного разу на місяць, кількісно-грошову оцінку залишку запасів. При складанні балансу здійснювати оцінку запасів і відображати в бухгалтерському обліку та звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації (за фактом останньої реалізації). Транспортно-заготівельні витрати, що входять до первісної вартості запасів, придбаних за плату, безпосередньо включаються в собівартість запасів. Облік інших витрат, що входять до первісної вартості запасів, придбаних за плату, щомісяця відносяться на вартість придбаних запасів;
21.9.3. Оцінку запасів при відпуску у виробництво або іншому вибутті здійснювати в бухгалтерському обліку та звітності наступним чином:
• матеріалів (за видами та групами) – за собівартістю перших за часом надходження запасів (ФІФО);
• товарів у гуртовій (оптовій) торгівлі – за ідентифікованою собівартістю.
21.9.4. Придбані паливно-мастильні матеріали (далі – ПММ), придбаних для експлуатації належного Підприємству автотранспорту, відносити до запасів Підприємства. Для організації аналітичного обліку вести субрахунки:
• 2031 – ПММ на АЗС. Відображається загальна вартість в розрізі видів палива (бензин по марках, дизпаливо тощо), яке зберігається на АЗС та належить Підприємству;
• 2032 – талони на ПММ. Ведеться в розрізі видів палива (бензин по маркам, дизпаливо тощо);
• 2033 – паливо в баках.
21.10. Оцінку незавершеного виробництва здійснювати за нормативними витратами.
21.11. Суми доходів відображати в бухгалтерському обліку відповідно до П(С)БО 15 «Доход».
21.12. Оцінку ступеня завершеності операцій із надання послуг здійснювати шляхом вивчення виконаної роботи. При цьому в бухгалтерському обліку доходи відображати у звітному періоді після оформлення акта виконання робіт (надання послуг), застосовувати спосіб вивчення виконаної роботи за винятком випадків, коли дохід від надання послуг не може бути достовірно визначений.
21.13. Витрати відображати в бухгалтерському обліку відповідно до П(С)БО 16 «Витрати»:
21.13.1. Перелік і склад статей калькування виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) має відповідати додатку СВ до рядка 05.1 Податкової декларації з податку на прибуток Підприємства;
21.13.2. Загальновиробничі витрати розподіляються на кожен об’єкт витрат (калькуляція) з використанням бази розподілу – пропорційно до суми заробітної плати робітників, зайнятих виконанням відповідних робіт (наданням послуг) при нормальній виробничій потужності;
21.13.3. Установити нормальну виробничу потужність цехів та інших структурних підрозділів відповідно до додатка №....;
21.13.4. До витрат майбутніх періодів відносити заздалегідь оплачену орендну плату, оплачені рекламні послуги, суми на передплату періодичних видань і всі інші витрати, що стосуються наступного облікового періоду.
21.14. Величину резерву сумнівних боргів розраховувати за методом класифікації дебіторської заборгованості, враховуючи правові умови (в т.ч. умови, передбачені господарським договором щодо штрафів, пені, неустойки тощо), інформацію про платоспроможність окремих боржників. Для створення резерву відкриваються окремі субрахунки за кожним дебітором.
21.15. Затвердити перелік створюваних на Підприємстві резервних фондів (додаток №…). Порядок формування і витрати коштів таких фондів регламентується статутом Підприємства та рішеннями загальних зборів власників (акціонерів) Підприємства.
21.16. Для класифікації поточних зобов’язань, оборотних активів, дебіторської заборгованості та інших статей балансу керуватися встановленою технологією виробництва та затвердженою технологічною документацією з тривалістю операційного циклу 11 місяців.
21.17. Затвердити форму Журналу обліку та видачі печаток і штампів Підприємства (додаток №…). Печатку, штампи Підприємства, в т.ч. печатки, штампи філій (відокремлених підрозділів) Підприємства, відносити до активів, бухгалтерський облік яких відображається по синтетичному рахунку 18 «Інші оборотні активи» з аналітичним зазначенням за об’єктом обліку та за відповідальними особами. Аналітичні записи по синтетичному рахунку 18 «Інші оборотні активи» щодо відповідальних осіб мають співпадати з даними, вказаними в Журналі обліку та видачі печаток і штампів Підприємства:
21.17.1. Особа, яка відповідно до посадових обов’язків має право зберігати печатку та/або штампи Підприємства, печатку та/або штампи філій (відокремлених підрозділів) Підприємства і поставила свій підпис про отримання печатки або штампа. Дана особа в графі «Примітка» Журналу обліку та видачі печаток і штампів Підприємства власноручно робить запис «З тим, що печатка (або штамп) Підприємства (або філії Підприємства) є носієм об’єкта права інтелектуальної власності – знаком обслуговування, майнові прав на який належать Підприємству – ознайомлена» (дата, підпис);
21.17.2. Правове визначення «знак обслуговування» даним наказом відповідає визначенню знаки обслуговування, передбаченому ст.6 sexies Паризької конвенції про охорону промислової власності від 20.03.1883 р., дія якої поширилась на територію колишнього СРСР з 01.07.1965 р. та яка є чинною на території України з 25.12.1991 р.;
21.17.3. Затвердити перелік посад, що є відповідальними за зберігання і користування печатками і штампами Підприємства або філії (відокремленого підрозділу Підприємства) (додаток №…).
21.18. Затвердити перелік звітних форм, що подаються Підприємством із зазначенням термінів подання (додаток № …).
21.19. Розрахунок встановлення лімітів залишку готівки в касі (додаток №…) затверджувати один раз на рік за поданням головного бухгалтера.

22. Після затвердження Міністерством фінансів України наступних П(С)БО та вступом в дію нових МСБО або внесення змін і доповнень до чинних нормативних документів вносити зміни (в т.ч. коригувати додатки) до зазначеної цим наказом облікової політики Підприємства з подальшим їх затвердженням на загальних зборах власників.

23. На Підприємстві застосовуються форми та системи оплати праці та винагород відповідно до умов, передбачених штатним розкладом, трудовими договорами та трудовим контрактом:
23.1 Відповідальність за організацію робіт з ведення обліку, зберігання та видачі трудових книжок та …. покласти на …(посада).

24. Загальний контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою:
24.1. Контроль за виконанням:
• пункту __ цього наказу покладається на _________________ (ПІБ відповідальної посадової особи);
• пункту __ цього наказу покладається на _________________ (ПІБ відповідальної посадової особи);
...
25. Зі змістом наказу ознайомити (під розписку) усіх співробітників Підприємства, причетних до його виконання.

Керівник
Підприємства _______________________ ПІБ
(підпис)
З наказом ознайомлені:
1. ___________________ (підпис, дата та ПІБ співробітника Підприємства);
2. ___________________ (підпис, дата та ПІБ співробітника Підприємства);
...

 

За матеріалами сайту "Незалежний АУДИТОР"